Transpartnerpower!

Ik krijg veel positieve reacties op mijn stuk in de Volkskrant van twee weken terug. Vandaar dat ik nog wat extra transpartnerpower met jullie wil delen.

13226708_10209493138073195_3793915947327346720_n
Marischka, partner van een transman. Fotograaf: Erwin Heyl

Transpartners: zo noem ik de liefjes, verkeringen en echtgenoten van transmannen, transvrouwen, genderqueers en andere transmensen. We zijn met een heleboel en veel van ons voelen zich verbonden met de transgenderbeweging. “Steun uit onverwachte hoek”, noemde een transpersoon dat laatst. Maar zo onverwacht is die steun eigenlijk niet. En het is meer dan steun: we doen het ook voor onszelf. Want transfobie raakt niet alleen iemand van wie wij heel veel houden, het raakt ons als partners ook zélf.

Tranny chasers?

De Amerikaanse feminist en transactivist Julia Serano schreef er een verhelderend stuk over. Mannen die op transvrouwen vallen, schrijft ze, worden vaak belachelijk gemaakt omdat zij homoseksueel en ‘dus geen echte man’ zouden zijn. Herhaaldelijk nagelde de publieke opinie dit soort mannen aan de schandpaal. Nou is dat al erg genoeg, maar Serano wijst erop dat ook de transgemeenschap deze mannen vaak afschrijft: als ‘tranny chasers’, of als mensen met een ‘fetish’. Maar, zegt Serano, dat slaat natuurlijk nergens op. Want als er niks mis is met transpersonen, dan is er toch ook niks mis met de mensen die van hen houden?

Nou denk ik niet dat iemand mij zo snel een ‘tranny chaser’ zou noemen. Ik denk dan eerder aan de mannen die in Love me Gender meerdere keren voorbij kwamen: de heteromannen die wel met een transvrouw naar bed willen, maar niet met haar over straat willen lopen. Een transpersoon gebruiken om je nieuwsgierigheid mee te bevredigen is nou niet bepaald het toppunt van romantiek. Het is objectiverend en ontmenselijkend.

Maar Julia Serano legt de vinger op de zere plek: transpartners moeten zich vaak in bochten wringen om uit te leggen dat ze hun lief leuk vinden ‘niet dankzij, maar ook niet ondanks’ het feit dat diegene trans is. Maar waarom zouden we moeten verantwoorden dat we iemand leuk vinden zoals die is?

“We need to embrace the fact that trans people are worthy of desire, and that some cis people (as well as some trans people) will find us attractive.”

Lees vooral haar stuk: In Defense of Partners.

Partnerverhalen

Gelukkig zijn er massa’s partners die zich niet schamen, en die hartstikke gelukkig zijn met hun liefjes. Hen wil ik graag even in het zonnetje zetten. Zodat jullie kunnen lezen, bekijken, beluisteren wat zij te zeggen hebben.

Marloes is partner van transman Bart. Ze leerde hem kennen in zijn vorige gedaante en vertelt hier hoe het was toen hij in transitie ging. Het filmpje is er één uit de serie The Naked Truth, waar Bart, Jo en Chris (a.k.a. the Transketeers) vragen van kijkers beantwoorden.

Ook Nadine, partner van Chris, vertelt hoe het was toen Chris in transitie ging.

Els werd verliefd op transvrouw Corine. Ik interviewde haar jaren geleden voor het Continuüm. “Ik weet dat sommige niet-transmannen een nogal foute belangstelling hebben voor transvrouwen. Een beetje vieze mannen zijn dat, erg op sensatie belust. Toen ook ik belangstelling had voor een transvrouw vroeg ik me af of ik ook zo iemand was, een enge vrouw met een verkeerde fascinatie. Maar toen ik mezelf de vraag stelde of mijn gevoelens oprecht waren, kwam ik er snel genoeg achter dat het antwoord ‘ja’ was.” Lees verder: een relatie zonder vanzelfsprekendheden.

Marian is getrouwd met een transvrouw, die tijdens hun huwelijk in transitie ging. Ze schreef een boek vol partnerverhalen: Een bijzondere liefde.

bijzondere-liefde

De Amerikaanse Morgan heeft een relatie met transvrouw Erin, a.k.a. vlogster Grishno. In deze vlog interviewt Erin de enigszins verlegen Morgan over haar ervaringen in de transpartnergroep die ze begeleidt.

En tot slot nog een mooi filmpje (Engels) met meerdere partnerverhalen.

Waar zijn de mannen?

Waar zijn eigenlijk de (cis) mannelijke partners? Filmpjes en interviews kon ik nauwelijks van ze vinden, op bovenstaande na. Ze zijn er wel, de mannelijke partners. Ik ken ze persoonlijk. Maar de meeste partners die ik tegenkom, zijn cisvrouw. En ook uit onderzoek dat ik voor Rutgers deed (p. 37), bleek dat de meeste partners vrouw zijn. Zou dat komen omdat mannen vaker dan vrouwen transfobe en homofobe opvattingen hebben? Of hebben mannen eerder last van schaamte, en angst dat hun vrienden hen geen echte man zullen vinden als ze op een transpersoon vallen? Hoe het ook zij, laten we het woord ‘tranny chaser’ uit ons vocabulaire schrappen. En laten we allemaal inzien hoe ontzettend leuk en mooi en aantrekkelijk transmensen kunnen zijn, en hoe volkomen niéts er mis met je is als een transpersoon je vlinders in je buik bezorgt.

Meer voor partners

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s