Over Tamar

cropped-mg_5538.jpgIk ben Tamar. Socioloog, journalist, podcastmaker. Feminist, queer, transliefje en alle dagen dromerig. En sinds anderhalf jaar ook potsie, oftewel bezitter van de diagnose POTS: een syndroom dat het mij moeilijk maakt om de zwaartekracht te verslaan.

Ik pas in veel hokjes, maar niet in het hokje ‘normaal’.

En eigenlijk alles wat ik doe, gaat daarover. Over buitenbeentjes die er niet bij willen horen, maar die willen dat de wereld bij hén hoort. Over vreemde eenden die eigenlijk zwanen zijn. Over transgender personen, biseksuelen, lesbo’s, homo’s, gehandicapte mensen, chronisch zieke mensen, mensen met adhd of andere bijzondere hersenen.

Ik schrijf persoonlijke essays en verhalende achtergrondstukken.

Zo beschreef ik voor Volkskrant hoe het is om een lief te hebben die trans is, en tegen welke culturele beelden je dan moet vechten. Voor Zij aan Zij interviewde ik vrouwen die niet langer alcohol wilden drinken. Ik schreef hoe het is om constant uit te leggen dat adhd, jawel, écht bestaat. Over lesbo’s die niet 100% lesbisch zijn, bi’s die niet gezien worden, mannen die vroeger lesbisch waren en nog veel meer.

Ik maak een podcast.

Anderhalf jaar geleden werd ik ziek. Vanaf dat moment snapte ik de wereld niet meer. Waarom worden artsen boos als je dingen op internet opzoekt? Waarom gaat bijna al het medische onderzoek over de ziektes van witte mannen, terwijl zij wereldwijd een minderheid zijn? Waarom moet ik een jaar wachten op de juiste rolstoel en kom ik daarmee alsnog maar de helft van de gebouwen in? In de podcast ‘Ziek. Berichten uit de lappenmand’ probeer ik weer chocola te maken van de wereld. http://www.ziekdepodcast.nl

Ik richtte DitisPOTS op.

Mijn aandoening, POTS, is niet zeldzaam. Toch heeft nog bijna niemand ervan gehoord. De onbekendheid van POTS heeft veel impact op de levens van POTS-patiënten. Vaak krijgen we pas na jaren de juiste diagnose en ontberen we al die tijd de juiste behandeling. Dat moet natuurlijk anders! Daarom richtte ik samen met een aantal mede-“POTSies” DitisPOTS op. Met dit platform willen we bereiken dat de woorden POTS en OH zo normaal worden dat iedereen ze kent. Zodat niemand ooit nog aan z’n eigen huisarts hoeft uit te leggen wat het is. www.ditisPOTS.nl