Over Tamar

Ik ben Tamar Doorduin en ik schrijf en adviseer als zzp’er over inclusie en sociale rechtvaardigheid. Zowel vanuit professionele als persoonlijke ervaring weet ik met name veel over handicap, neurodiversiteit, gender, seksuele diversiteit en transgender personen.

Ik schreef onder andere voor Volkskrant en OneWorld en schrijf momenteel voor het online rolstoelersplatform WijRollen.nl. Ik heb een achtergrond in de sociologie (BSc) en genderstudies (MA) en werkte eerder als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van seksuele gezondheid bij expertisecentrum Rutgers.

Ik werk graag voor activistische en idealistische opdrachtgevers en vind het belangrijk om in samenwerkingen mezelf te kunnen zijn. Ik ben goed, maar vanwege mijn handicap ook beperkt. Ik kan niet veel uren maken, heb flexibele deadlines nodig en kan vaak niet op locatie komen. Uiteraard heb ik juist vanwege die handicap veel inzicht in inclusie en toegankelijkheid, maar dat hoef ik hopelijk niet uit te leggen 😉 Hoe toegankelijker de opdrachtgever, des te groter de mogelijkheden.

Schrijvende journalistiek

Ik schrijf met name persoonlijke essays, verhalende achtergrondartikelen en opiniestukken. Zo schreef ik voor Volkskrant hoe het is om een lief te hebben die trans is, en hoe het is om constant uit te leggen dat adhd, jawel, écht bestaat. Voor WijRollen schrijf ik een column over mijn ervaringen als gehandicapte ouder, maar zocht ik bijvoorbeeld ook uit op welke ondersteuning gehandicapte ouders recht hebben aan de hand van het verhaal van Reni de Boer. Voor OneWorld schreef ik het veelgelezen opiniestuk “Risicogroepen worden niet ‘beschermd’, maar buitengesloten.”

“Tamar Doorduin barst overduidelijk van het schrijftalent. Haar combinatie van achtergrond of opinie met human interest is erg aantrekkelijk om te lezen.”

– Asha ten Broeke, columnist en docent cursus wetenschapsjournalistiek

Tekst in opdracht

Naast journalistieke teksten ben ik ook in te huren voor teksten in opdracht. Ik schreef bijvoorbeeld een factsheet over transgender en gezondheidszorg voor Transgender Netwerk Nederland. Tijdens mijn werk voor expertisecentrum seksualiteit Rutgers schreef ik over liefde, seks en relaties op jongerenwebsite Sense.info en over seksualiteit en transgender zijn voor Transgenderinfo.nl.

Advies

Ik ben in te huren voor advies over toegankelijkheid, inclusie en representatie op het gebied van gender, seksuele- en genderdiversiteit (LHBT) en handicap. Als oud-onderzoeker adviseer ik bijvoorbeeld graag onderzoekers over de manier waarop ze hun vragenlijsten zo inclusief mogelijk kunnen maken. Maar ik adviseerde bijvoorbeeld ook met veel plezier een kinderboekenschrijver over de representatie van handicap in haar nieuwste boek, en dacht mee over de toegankelijkheid van het podcastfestival.

Podcasts

Anderhalf jaar geleden werd ik ziek. Vanaf dat moment snapte ik de wereld niet meer. Waarom worden artsen boos als je dingen op internet opzoekt? Waarom gaat bijna al het medische onderzoek over de ziektes van witte mannen, terwijl zij wereldwijd een minderheid zijn? Waarom moet ik een jaar wachten op de juiste rolstoel en kom ik daarmee alsnog maar de helft van de gebouwen in? In de podcast ‘Ziek.’ probeerde ik weer chocola te maken van de wereld, in het tweede seizoen bijgestaan door co-host Eline Pollaert.

Als je niet cis, hetero en/of abled bent staat de gezondheidszorg niet altijd te springen om je te helpen een kind op de wereld te zetten, zo ontdekten mijn vrouw Sophie Schers en ik. In de podcast Mensje in de Maak bespraken we onze struggles op dat gebied, en luchtten we ons hart tijdens de emotionele rollercoaster die ivf heet.

DitisPOTS

Mijn aandoening, POTS, is niet zeldzaam. Toch heeft nog bijna niemand ervan gehoord. Vaak krijgen we pas na jaren de juiste diagnose en ontberen we al die tijd de juiste behandeling. Dat moet natuurlijk anders! Daarom richtte ik samen met een aantal lotgenoten DitisPOTS op. Met dit platform willen we bereiken dat de afkorting POTS zo normaal wordt dat iedereen het kent. Zodat niemand ooit nog aan z’n eigen huisarts hoeft uit te leggen wat het is.

Onderzoek

Zowel in mijn researchmaster Gender & Ethnicity als tijdens mijn werk voor expertisecentrum seksualiteit Rutgers deed ik veel ervaring op als wetenschappelijk onderzoeker. Tijdens mijn master onderzocht ik seksuele identiteiten “buiten de hokjes” en schreef ik de scriptie Negotiating Sexual Identity. Voor Rutgers interviewde ik als stageproject twaalf transgender personen over hun beleving van seksualiteit, een onderwerp waar toen nog weinig aandacht voor was (rapport, publicatie in Journal of Homosexuality). In dienst bij Rutgers onderzocht ik later ook de informatiebehoefte rondom seksualiteit van LHBT-jongeren (rapport), de manier waarop LHBT’ers hun identiteit verwoorden (rapport) en interviewde ik transgender slachtoffers van seksueel geweld (rapport, publicatie in Journal of Gender-Based Violence). Ik leverde bij Rutgers een belangrijke bijdrage aan het trans-inclusief maken van vragenlijsten over seksuele gezondheid. Ik heb ervaring met zowel kwalitatief als kwantitatief sociaal-wetenschappelijk onderzoek en vind het leuk om met onderzoekers mee te denken over de inclusiviteit van hun onderzoeksdesign.