Portfolio

De afgelopen jaren deed ik op allerlei manieren onderzoek naar de leefwereld en behoeften van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgender personen en mensen die niet in een hokje passen. Hieronder een overzicht.

Een wereld van verschil: Seksuele gezondheid van LHBT’s in Nederland 2013

Rutgers WPF, 2014

Samen met Rutgers-collega’s werkte ik mee aan een grootschalige survey onder lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen en transgender personen. We vroegen hen het hemd van het lijf over alles wat met seks te maken heeft: hoe vaak hebben zij seks en met wie, zijn ze tevreden met hun seksleven, hebben ze wel eens problemen met b.v. opwinding of pijn bij het vrijen, doen ze het veilig en is er wel eens iemand over hun seksuele grens gegaan? Zelf schreef ik de hoofdstukken over seksuele oriëntatie en genderidentiteit, en over de seksuele tevredenheid en problemen van transpersonen.

Klik hier voor het rapport

Dubbel kwetsbaar: Transgenders en seksueel grensoverschrijdend gedrag

Oktober 2014, Rutgers WPF

Samen met Marianne Cense interviewde ik achttien transgender personen die ervaring hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hun trans-zijn leek hen op verschillende manieren extra kwetsbaar te hebben gemaakt voor seksueel geweld, niet alleen tijdens of na hun transitie, maar ook al ervóór. Een grote rol daarbij speelde hun gendernonconforme uitstraling: dat ze als kind al vaak geen doorsnee jongens of meisjes waren, riep in hun omgeving vaak negatieve reacties op, en leidde soms direct tot seksuele grensoverschrijding. Maar ook indirect maakte het hen kwetsbaar voor seksueel geweld omdat ze weinig steun van hun omgeving ervoeren en weinig zelfvertrouwen hadden.

Klik hier voor het rapport

Gaat het ook over mij? De behoeften van LHBT-jongeren aan informatie en hulpverlening rondom seksuele gezondheid

Januari 2013, Rutgers WPF

Samen met Laura van Lee verkende ik de behoefte van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren aan info en hulp rondom seksualiteit. We organiseerden drie focusgroepen met jongeren en interviewden experts uit het veld. Internet bleek voor LHBT-jongeren een onmisbare bron te zijn van informatie. Zowel ‘LHB’- als transjongeren vonden het belangrijk dat informatieve teksten over seksualiteit zo inclusief mogelijk worden geschreven, zodat ze zichzelf erin herkennen. Transjongeren en jongeren die hun identiteit nog maar pas aan het ontdekken zijn, zoeken hun informatie vooral via ‘mainstram’ kanalen; LHB-jongeren die al uit de kast zijn, zijn beter bereikbaar via LHB-specifieke kanalen.

Klik hier voor het rapport

Een dubbel gevoel: pilotonderzoek naar de seksualiteitsbeleving en informatiebehoefte over seksualiteit van transgenders

Juli 2012, Rutgers WPF

Het rapport ‘Een dubbel gevoel’ is het verslag van een kwalitatief pilotonderzoek onder twaalf transgenderpersonen. Ik onderzocht op welke manieren transgender-zijn van invloed kan zijn op seksuele beleving. Drie factoren bleken van belang: het gevoel dat hun lichaam en/of hun genderrol niet ‘klopt’ met hoe het moet zijn, de invloed van hormoonbehandeling en operaties, en het doormaken van een andere, vaak ‘uitgestelde’ seksuele ontwikkeling. De geïnterviewden gaven verder waardevolle tips om de informatie en hulpverlening over seksualiteit voor transmensen te verbeteren.

Klik hier voor het rapport.

Negotiating sexual identity: a discourse analysis of women’s alternative narratives on sexual orientation

Augustus 2010, scriptie Universiteit Utrecht

Voor deze masterscriptie interviewde ik vrouwen die zich niet thuis voelen in de hokjes “lesbisch”, “biseksueel” of “hetero”. Ik vroeg hen hoe zij zelf hun seksuele identiteit beschrijven, wat dit voor hen betekent en waarom dit niet overeenstemt met de gangbare categorieën. Door uitzonderingen op de regel te interviewen, achterhaalde ik de regels: de impliciete aannames in ons gangbare denken over seksuele oriëntatie. Aannames zoals: seksuele aantrekking, verliefdheid en de wens om een relatie met iemand aan te gaan voel je altijd voor dezelfde sekse(n). Seksuele voorkeuren staan voor je hele leven vast. Biseksuele vrouwen zijn hetero en lesbisch tegelijk. “Gewone” lesbische vrouwen zijn wit en niet transgender.

Klik hier voor de scriptie. Lees ook het artikel dat ik erover schreef voor LOVER.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s